Opleidingstrajecten op maat voor pabo-gediplomeerden in het vmbo

31-01-2017

Voor pabo-gediplomeerden in het vmbo komen vanaf februari 2017 opleidingstrajecten op maat om een bevoegdheid te halen. Staatssecretaris Dekker heeft dit voorstel van de VO-raad, Onderwijscoöperatie en Vereniging Hogescholen overgenomen. Dit biedt een oplossing voor de ongeveer 1500 pabo-gediplomeerden in het vmbo die volgens de wet onbevoegd zijn om in het vmbo les te geven. Hogeschool Utrecht gaat opleidingstrajecten aanbieden.

Leraren die op basis van een pabo-diploma zijn benoemd in het voortgezet onderwijs en als leraar werkzaam zijn in het vmbo, kunnen kiezen uit twee opleidingstrajecten:
  • een maatwerk-opscholingstraject, leidend tot een beperkte nieuwe bevoegdheid ‘groepsleerkracht vmbo onderbouw basis/kader’ (30 ec)
  • een vakgericht maatwerk-opleidingstraject, leidend tot een volledige tweedegraads bevoegdheid voor Wiskunde, Nederlands of Engels (maximaal 120 ec)

Specifiek voor het opscholingstraject richting de ‘bevoegdheid groepsleerkracht vmbo-onderbouw basis/kader’ geldt dat er naast aanvullende kennis en vaardigheden op het terrein van algemene pedagogiek en didactiek, Nederlands en rekenen/wiskunde, ook een keuze kan worden gemaakt uit één van de volgende drie profielen: Mens en Natuur, Mens en Maatschappij, of Engels.
Download het gehele voorstel bevoegdheid pabo-gediplomeerden in het vmbo.

Aanmelding en meer informatie

Het opleidingstraject Groepsleerkracht start in februari.
Het traject Vakgericht maatwerk start in september. De voorbereiding op het traject Vakgericht maatwerk, met kennistoetsen en assessment, start in april.
Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Chrisma Immens van Hogeschool Utrecht: assessmentbureau.fe@hu.nl.
Wilt u zich direct inschrijven klik dan hier.
Voor meer informatie over het gepresenteerde plan kunt u contact opnemen met de Helpdesk van de VO-raad: helpdesk@vo-raad.nl.