• Boek: Hoe doe je onderzoek als onderwijzer?

13-03-2017

Praktijkgericht onderzoek doen in het onderwijs kent zijn eigen onderzoeksprocessen en -dilemma’s. Dr. Lisette Munneke, onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht, brengt ze in kaart in een boek dat dit voorjaar verschijnt. “Moet je afstand nemen als onderzoeker, of mag je ook betrokken zijn.”

• Beppie van den Bogaerde

Beppie van den Bogaerde is ‘distinguished professor’ in de VS

13-03-2017

Beppie van den Bogaerde, lector Dovenstudies bij Hogeschool Utrecht, verblijft dit collegejaar als ‘Julian and Virginia Cornell distinguished visiting professor’ op het Swarthmore College in de Verenigde Staten. Daar geeft zij les aan studenten, doet onderzoek naar het gebruik van gebarentaal én ze onderzoekt zichzelf. “Ik leer nu Amerikaanse Gebarentaal, nadat ik als horende eerst Nederlandse Gebarentaal heb geleerd. Hoe gebeurt dat precies? Dat is nog nooit onderzocht.”

• Opleidingstrajecten op maat voor pabo-gediplomeerden in het vmbo

31-01-2017

Voor pabo-gediplomeerden in het vmbo komen vanaf februari 2017 opleidingstrajecten op maat om een bevoegdheid te halen. Staatssecretaris Dekker heeft dit voorstel van de VO-raad, Onderwijscoöperatie en Vereniging Hogescholen overgenomen. Dit biedt een oplossing voor de ongeveer 1500 pabo-gediplomeerden in het vmbo die volgens de wet onbevoegd zijn om in het vmbo les te geven. Hogeschool Utrecht gaat opleidingstrajecten aanbieden.

• Cok Bakker

Lectoraat helpt studenten persoonlijke professionele keuzes te maken

14-11-2016

“Er is meer aandacht nodig voor de normatieve dimensie van professionalisering binnen de beroepsopleidingen”, zo stelde lector Cok Bakker tijdens het symposium ‘Complexity in Education: From Horror to Passion’, op 11 november.

• Logo CARPE

CARPE ontwikkelt onderwijs voor Vietnamese universiteiten

26-08-2016

Het consortium van Europese hogeronderwijsinstellingen CARPE, waarvan Hogeschool Utrecht een van de oprichters is, gaat haar succesvolle onderwijsmodule Smart Sustainable Cities geschikt maken voor Vietnamese universiteiten. CARPE wil zo bijdragen aan de modernisering van het hoger onderwijs, ook buiten de westerse wereld.